Vier studenten van de opleiding Biowetenschappen, optie Voedingsindustrie van KU Leuven Campus Geel presenteren 'Barry', een ontbijtreep op basis van fruit en kikkererwten. Opmerkelijk is dat de reep geen allergenen bevat, zoals gluten, lactose of noten.

Jaarlijks rijkt Fevia (de federatie van de Belgische voedingsindustrie) de Ecotrophelia Award uit. Studenten krijgen er één missie: ontwikkel een innovatief, commercialiseerbaar en duurzaam voedingsproduct.

Marnic Nooyens, Jenthe Daneels, Lotte Frederickx en Carolynn Peeters van KU Leuven, campus Geel gingen niet alleen de uitdaging aan, ze gingen ook met de hoofdprijs naar huis.

Marnic, Jenthe, Lotte en Carolynn ontwikkelden 'Barry', een 100% allergeenvrije, krokante en lekkere ontbijtreep. De studenten gingen aan de slag met fruit en kikkererwten als basis voor hun reep.

Bovendien zijn ze erin geslaagd om allergenen te weren uit hun recept: 'Barry' bevat geen gluten, lactose of noten. "We hebben er bewust voor gekozen om met een beperkte set ingrediënten aan de slag te gaan", leggen de studenten uit. "We zijn dan ook heel trots op het resultaat!"

Een bijkomende innovatie zit hem in één van de basisingrediënten: kikkererwten. De studenten zijn erin geslaagd om een Belgische boer te vinden die, met een minimaal verbruik aan water, jaarlijks drie ton kikkererwten kan aanleveren.

Aardig parcours

Een nieuwe ontbijtreep komt er niet van vandaag op morgen. In september gingen vier studententeams van de opleiding Industriële Ingenieurswetenschappen, optie Voedingsindustrie de uitdaging aan om een innovatief en duurzaam voedingsproduct te ontwikkelen.

In het kader van de Food At Work Ecotrophelia Award kregen ze begeleiding van coaches van VOKA en bedrijven met naam en faam in innovatie en ondernemerschap zoals Griffith Foods en McCain. Drie van de vier teams namen met hun product ook deel aan de innovatiewedstrijd.

Docent Eric Lens is bijzonder trots: "Onze masterstudenten in de voedingsindustrie nemen jaarlijks deel aan deze innovatiewedstrijd. Het is de derde keer dat we de hoofdprijs in de wacht slepen. In 2018 en 2019 wonnen we de awards ook al eens."

Met de Food At Work Ecotrophelia Awards wil Fevia jongeren zelf laten ervaren hoe ze kunnen meewerken aan de voeding van de toekomst en hoe de sector volop kansen biedt aan wetenschappelijk en technische geschoolde jongeren.